Annemarie Gijsberts | succesvol netwerken

Succesvol netwerken

Veel ondernemers gaan niet graag naar een netwerkbijeenkomst. Een ruimte vol onbekenden binnenstappen en een praatje aanknopen, kan best spannend zijn. In de praktijk blijkt netwerken eenvoudiger dan je denkt, want alleen de eerste keer ken je niemand. Daarna wordt je contact een relatie met wie je een band opbouwt. Netwerken wordt een regelmatig samenzijn van bekende gezichten.

Wat doet een goed netwerk voor jou?

Met een vertrouwd netwerk kun je je bedrijf uitbouwen. Je komt met personen in contact die jou en je bedrijf laten groeien. Je deelt kennis, inspireert elkaar en helpt waar mogelijk. Ook kunnen er mooie samenwerkingsverbanden ontstaan: als je je krachten bundelt, ontstaan de beste ideeën.
Daarnaast kan een netwerk je in moeilijke tijden steunen. Samen vinden jullie soms oplossingen waar je zelf niet aan gedacht hebt of komt praktische hulp uit onverwachte hoek. Zakenrelaties kunnen zich ontwikkelen tot vriendschappen voor het leven.

Verbind de juiste mensen met elkaar en 1 + 1 = 3.

Wat is een goed netwerk?

Er zijn heel veel mogelijkheden om te netwerken. Via LinkedIn bijvoorbeeld breid je met een enkele klik je netwerk gemakkelijk uit. Social media en online platforms zijn prima hulpmiddelen om iemand te vinden, maar hebben voor velen de werking van ‘namen verzamelen’. Een netwerk gaat pas voor je werken, als je iemand echt kent. Hoe pak je dat aan?

Er wordt weleens gedacht, dat je na de eerste netwerkbijeenkomst met 3 opdrachten huiswaarts keert. Gebeurt dat niet, dan was het geen goede meeting en ga je geen tweede keer. Maar netwerken gaat om relaties opbouwen. Een vriendschap ontstaat ook niet na 1 ontmoeting. Je hebt de tijd nodig om elkaar te leren kennen.

Binnen een netwerkgroep verbinden ondernemers zich met elkaar. Door de regelmaat en een verbindende factor zoals ontbijten, leren leden elkaar steeds beter kennen. Ondernemers die niet bang zijn om zich kwetsbaar op te stellen, zullen sneller andere mensen écht leren kennen. Zo ontstaat er een mooie vertrouwensband die zakelijk voor je gaat werken.

Effectief netwerken: hoe doe je dat?

  • Allereerst heb je een netwerkclub nodig die bij je past. Elke club heeft zijn eigen cultuur. Je kunt bijna altijd wel vrijblijvend kennismaken.
  • Je kunt alleen optimaal netwerken als je een heldere zoekvraag hebt. Anderen kunnen je dan gericht helpen door binnen hun netwerk de juiste connectie te vinden of voor een warme introductie te zorgen.
  • Bij een netwerkclub pitch je jezelf voor zo’n 20 ondernemers. Dit is het moment om een goede indruk te maken en je zoekvraag te stellen.
  • Breid je netwerk uit door contact te leggen met de leden die je nog niet gesproken hebt.
  • Creëer ambassadeurs voor je bedrijf. Netwerken gaat niet altijd direct van A naar B, maar loopt soms via een omweg. Ambassadeurs zijn de perfecte omweg.

Creëer je eigen netwerk

Ik heb een uitgebreid netwerk dat ik graag voor je inzet om je met de juiste mensen en een passende netwerkclub in contact te brengen. We onderzoeken samen hoe jouw netwerk beter voor je gaat werken, ik geef je praktische adviezen die je meteen kunt toepassen en ik leer je hoe je jezelf (nog) beter kunt presenteren waardoor je meer leads krijgt. Tenslotte zetten we een strategie op om ambassadeurs te werven voor jouw bedrijf.

Iedereen heeft een netwerk, maar of je er profijt van hebt, hangt niet af van het aantal ‘connections’ op LinkedIn of de netwerkborrels die je bezoekt. Goed netwerken speelt zich niet online af, maar vraagt om echt contact met elkaar. Dan gaat een netwerk voor je werken en kun je er zakelijk en persoonlijk door groeien. Je krijgt energie, inspireert en helpt elkaar en als het klikt, ervaar je dat 1 + 1 altijd 3 is. Maar hoe zorg je nu voor een effectief netwerk? Of hoe richt je een succesvolle netwerkclub op?

Meer rendement

Een schat aan werkervaring op het gebied van projectmanagement en sales- en netwerkmarketing combineer ik met de nodige levenservaring. Ik heb al vele netwerkclubs opgericht (o.a. voor Business Open), bestaande clubs succesvol gemaakt en ondernemers met elkaar verbonden.
Je gaat ervaren dat je door een goed netwerk je bedrijf kan uitbouwen. Je krijgt een zakelijke vriendenkring waarop je altijd kan terugvallen. Door mijn andere manier van netwerken, bouw je duurzame relaties op. Dat rendeert beter voor jou, de ondernemer, en voor de netwerkclub.

Verbinder nodig?

Laten we kennismaken, zodat we samen kunnen bekijken hoe ik je als verbinder kan helpen met succesvol netwerken. Dat doe ik bij voorkeur live, maar als jij de voorkeur geeft aan online, kan dat uiteraard ook.